De beste racebanden kiezen

TK20-WEB-PAGEONE-Tires-BestRD-Marquee-1

Er zijn verschillende soorten racebanden om uit te kiezen, met een grote verscheidenheid aan kenmerken, technologieën en prijzen. Hieronder bespreken we alle belangrijke aspecten zodat je de juiste raceband kunt kiezen voor jouw rijstijl, of je nu voor je plezier rijdt of meedoet aan wedstrijden.

Welke soorten racebanden zijn er?

De meeste fietsen hebben binnenbanden die met lucht moeten worden gevuld. Voor de meeste fietsers is dit dan ook de eerste keus als ze hun banden moeten vervangen. Sommige banden in het hogere segment zijn geschikt voor tubeless gebruik, zodat je geen aparte binnenband meer nodig hebt. Je kunt ze dan tubeless gebruiken door ze te monteren op Tubeless Ready wielen en het juiste dichtmiddel te gebruiken. Op deze manier kun je de prestaties verbeteren. Er zijn ook tubes voor professionele wielrenners met een binnenband die is vastgemaakt aan de buitenband.

Draadbanden

Draadbanden worden het meest gebruikt. Ze worden gemonteerd op een standaard velg en hebben een binnenband die moet worden opgepompt.

Tubeless draadbanden

Tubeless draadbanden zijn een variant op de standaard draadbanden en worden zonder binnenband gebruikt. Met deze banden is lekrijden vrijwel uitgesloten omdat de binnenband wordt vervangen door een vloeibaar dichtmiddel waarmee kleine scheuren en lekken direct worden gedicht.

Meer informatie

Tubes

Tubes voor racefietsen kunnen alleen wordt gebruikt op tubewielen, omdat de binnen- en buitenband zijn samengevoegd en met een speciale lijm op de velg worden bevestigd. Tubes worden over het algemeen alleen door professionele wielrenners gebruikt.

Bandenvrijheid bij racebanden

Een brede raceband heeft meer grip. Voor een prettigere rijervaring op ruw wegdek kun je de bandenspanning dan ook verlagen. De beste manier om de juiste breedte te kiezen is verschillende typen banden te proberen. Let er wel op dat niet alle banden op alle type fietsen passen. Het is belangrijk dat je de wielen en banden controleert om te kijken of er voldoende ruimte zit tussen alle delen van het frame en de voorvork. De velgbreedte is ook van invloed op de bandbreedte, dus als een band een markering heeft van 28 mm, betekent dat niet automatisch dat deze ook een breedte van 28 mm heeft op elke velg.

Tips voor bandenspanning van racebanden

Op de zijkant van alle banden staat de aanbevolen bandenspanning vermeld. De hoeveelheid lucht in een band is van grote invloed op de prestaties van de band. Bij een te hoge spanning zal de tractie minder worden en bij een te lage spanning biedt de band minder steun. Je banden presteren het best als je ze oppompt tot de aanbevolen spanning.

Als je kiest voor bredere banden, vergeet dan niet de bandenspanning aan te passen. Persoonlijke voorkeur speelt hier een belangrijke rol, maar bredere banden hebben over het algemeen meer volume en presteren beter bij een iets lagere druk.

Overzicht aanbevolen bandenspanning

Profieloverzicht Bontrager racebanden

R-Series

Racebanden gericht op prestaties, duurzaamheid en snelheid en die bestand zijn tegen zwaar dagelijks gebruik.

AW-Series

Banden voor elk weertype met uitstekende grip in zowel natte als droge omstandigheden en die ook op een ruw en vuil wegdek goed presteren.

T-Series

Sterke en soepele banden met een verzonken profiel voor gebruik in wisselende weersomstandigheden. Gemaakt van een duurzame compound zodat het profiel een lange levensduur heeft voor trainingen, toertochten en recreatieve fietsritten.

Constructie van een fietsband

Hoewel banden eruitzien als een eenvoudig stuk rubber, zijn het eigenlijk zeer complexe technologische wondertjes. Ze worden gemaakt met speciale karkassen, rubbersamenstellingen, profielen en zelfs technologieën om lekke banden te voorkomen. Ze zijn gemaakt voor jouw fietsplezier.

Meer informatie over de constructie van een fietsband

Bontrager racebandentechnologie

Hard-Case Lite lekbescherming

De lichtste verdedigingslijn is een brekerlaag die meteen onder het loopvlak zit en voorkomt dat glas en steen door het loopvlak dringen en de band lek maken.

Hard-Case lekbescherming

Drievoudige lichtgewicht lekbescherming dankzij de brekerlaag onder het loopvlak (vergelijkbaar met de Hard-Case Lite), plus een tweede beschermingslaag van hieldraad tot hieldraad in de zijwand om stootlekken te voorkomen.

TR-Speed rubbercompound

Een speciale rubbercompound die niet alleen sneller is in het lab, maar ook op verschillende soorten wegdek.

Speciaal voor jou gemaakt

Bontrager gaat prat op zijn kwaliteit, innovatieve onderdelen en slimme accessoires die compromisloos op de rijder zijn afgestemd. Of je nu op zoek bent naar een vervangend onderdeel, een betere afmontage of een nieuw paar wielen, elk Bontrager-product is gemaakt om je volgende rit beter te maken dan de vorige.

Vertrouw op je eigen oordeel

Mocht je om een of andere reden niet tevreden zijn met je Bontrager-product, breng het dan binnen 30 dagen samen met de originele aankoopbon terug naar de winkel om het product om te ruilen of om je geld terug te krijgen. Zie het maar als een 30-dagen testrit.

Meer informatie
TK20-WEB-PAGEONE-Tires-BestRD-Marquee-2

Gerelateerde artikelen

Dertig dagen garantie

Bevallen ze niet, dan mogen ze worden omgeruild.

Meer informatie

De basis van bandenonderhoud

Alles wat je wit weten over banden, alles wat je nodig hebt om op pad te gaan.

Meer informatie
TK20-WEB-PAGEONE-Tires-TireAnatomy-2-DM-1
TK20-WEB-PAGEONE-Tires-TireAnatomy-2-DM-2