Een e-bike gebruiken voor woon-werkverkeer is echt geweldig. Je kunt meer spullen meenemen zonder te gaan zweten, je kunt met minder inspanning harder rijden dan met traditionele fietsen en je zegt vaarwel tegen files en volle parkeergarages. Bovendien ben je ook nog eens extra in beweging. Net als op een traditionele fiets is het belangrijk om te weten hoe je veilig kunt rijden op een e-bike waardoor de ervaring nog leuker wordt en nog meer de moeite waard.
1. Rustig beginnen—Het is misschien verleidelijk om je e-bike meteen in zijn krachtigste stand te zetten, maar het is verstandiger om rustig te beginnen en bij de eerste ritten de laagste ondersteuningsstand te kiezen. Verder wordt het aanbevolen om op een leeg parkeerterrein of op een weg zonder verkeer rustig te oefenen met je nieuwe fiets.
2. Eerder remmen—Vanwege het hogere vermogen, de grotere snelheid en de zwaardere fiets moet je op een e-bike eerder beginnen te remmen dan op een gewone fiets.
3. Rustig en gelijkmatig remmen—In principe worden alle e-bikes geleverd met schijfremmen en dat betekent dat je onder alle omstandigheden meer remkracht hebt. Zolang je nog moet wennen aan je nieuwe e-bike, zorg er dan voor dat je altijd rustig remt door geleidelijk beide remhendels tegelijk in te knijpen.
4. Rijd extra voorzichtig—E-bikes zijn amper te onderscheiden van gewone fietsen. Andere weggebruikers zijn er daarom niet altijd op bedacht dat je zo snel nadert. Wees dus extra voorzichtig in het verkeer en let goed op wat er om je heen gebeurt.
5. Houd je aan de verkeersregels—Je nieuwe e-bike geeft je meer vrijheid en meer fietsplezier, maar dat neemt niet weg dat je de verkeersregels in acht dient te nemen. Op asfalt en in de stad, maar ook op onverharde wegen. Met een e-bike rijden heeft heel veel leuke kanten; het is aan jou om dat zo te houden, voor jezelf én voor je omgeving. Iedereen heeft een hekel aan roekeloze rijders, zeker als ze met een e-bike rijden.
Ten slotte: draag altijd een goedgekeurde en goed passende kwaliteitshelm, ongeacht hoe lang of kort je tocht gaat duren!
Ken je route
Een van de fijne dingen aan het gebruik van een elektrische fiets voor woon-werkverkeer is dat je een langere, fraaiere of veiliger route kunt nemen en nog steeds op tijd kunt komen. Het is slim om je route van tevoren te plannen en misschien zelfs wel een keer te fietsen op een vrije dag of in het weekend om te zien hoe lang het duurt en of deze route je wel bevalt.
Je kunt je route vooraf bekijken op een online kaart en overwegen om een stuurhouder te kopen voor je telefoon of een GPS-apparaat als je navigatie-aanwijzingen wilt. Pro tip: je kunt altijd langs je plaatselijke fietsenwinkel gaan voor routeadvies!
Het rijbereik van je e-bike optimaliseren
Het bereik van je elektrische fiets met een volle acculading hangt af van de capaciteit van de accu, de motor en het ondersteuningsniveau. Ook factoren zoals de wind, het weer, de temperatuur en het terrein maken een groot verschil, maar die zaken zijn niet te beïnvloeden. Hier zijn een paar tips om het bereik te maximaliseren:
Zoek een comfortabele cadans
Hoe langzamer je trapt, hoe harder de motor moet werken. Probeer te schakelen naar een andere versnelling om een efficiënte balans te vinden waarbij zowel jij als de motor niet te hard hoeven werken.
Minder bagage
Een van de voordelen van e-bikes is dat je meer spullen kunt meenemen. Echter, als je meer spullen meeneemt moet de motor harder werken. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over hoeveel dingen je meeneemt.
Gebruik een lager ondersteuningsniveau
Hoe hoger de ondersteuning, hoe kleiner je bereik. Probeer te schakelen tussen de ondersteuningsniveaus. Gebruik een hoger niveau als je bergop rijdt en schakel naar een lager niveau als je op een vlak stuk rijdt.
Lees deze handleiding voor meer tips om het bereik te vergroten. En gebruik de Bosch Actieradiuscalculator om te berekenen hoeveel bereik jouw e-bike heeft.
Het is veiliger als je opvalt
Het maakt niet uit waar of wanneer je rijdt, automobilisten (en andere weggebruikers, fietsers en wandelaars) letten niet altijd goed op fietsers. Dit is vooral het geval tijdens het spitsuur als er veel afleiding is. Het goede nieuws is dat er diverse beproefde manieren zijn waarmee je kunt zorgen dat je beter opvalt.
Meer informatie >>
Verlichting altijd aan
Gebruik overdag een koplamp en achterlicht als dagrijverlichting met speciale knipperpatronen die helpen om reeds van grote afstand beter zichtbaar te zijn. In het donker gebruik je een heldere koplamp om de weg voor je te verlichten en daarnaast een knipperend voor- en achterlicht.
Bekijk de dagrijverlichting voor fietsen >>
Monteer een bel
Een belletje laten rinkelen is een prima manier om voetgangers of andere fietsers van je aanwezigheid op de hoogte te brengen, zeker als je wilt inhalen.
Bekijk de fietsbellen >>
CarBack
Spring met meer vertrouwen op je fiets dankzij een radar die achteropkomend verkeer detecteert, plus een achterlicht dat tot op 2 km afstand zichtbaar is.
Bekijk de CarBack radar >>
Draag kleding die opvalt
Verlichting op je fiets maakt een enorm verschil als het gaat om gezien worden. Je kunt je zichtbaarheid nog verder vergroten met reflecterende en high-vis kleding die de aandacht trekt van drukke automobilisten.
Draag hi-vis kleding
Fluorescerende kleding is opvallend en verhoogt je zichtbaarheid overdag. Vermijd het dragen van donkere kleding en kies juist voor opvallende kleding in kleuren die de aandacht trekken.
Bekijk de opvallende kleding
Draag reflecterende kleding
Kleding met reflecterende elementen is noodzakelijk om te worden gezien in de schemer of in het donker. Reflecterende accenten lichten niet alleen op door het licht van koplampen, maar wanneer ze geplaatst worden op bewegende lichaamsdelen, maakt dat een enorm verschil en ben je veel beter zichtbaar voor automobilisten.
Bekijk de reflecterende kleding >>
Wat moet je meenemen voor onderweg
Je kent het motto: wees altijd goed voorbereid! We laten zien wat je elke rit moet meenemen en hoe je dat strategisch kunt inpakken.
Dit zijn de belangrijkste dingen:
1) Voor- en achterverlichting - doe altijd je verlichting aan, ook overdag!
2) Bandenreparatieset
3) Water en voedsel
4) Warme kleding en/of regenkleding
5) Smartphone en geld
Als je met een e-bike op pad gaat, moet de accu volledig zijn opgeladen voordat je vertrekt. Je kunt zelfs overwegen om de lader mee te nemen als je niet precies weet wat je route wordt en hoe lang en hoe ver je gaat rijden. En natuurlijk draag je altijd een goedgekeurde kwaliteitshelm
Zet je e-bike stevig op slot
Je kunt je elektrische fiets bijna overal parkeren waar je ook je gewone fiets stalt, maar je wilt er wel zeker van zijn dat hij veilig staat en goed vastgezet kan worden.
Koop een goed slot
Zelfs als je e-bike is uitgerust met een slot, overweeg dan om een tweede slot te kopen om je investering goed te beschermen. Let erop dat je een hoogwaardig slot koopt dat moeilijk te kraken is voor dieven. Zet je fiets vast aan een stevig, permanent object en probeer - indien mogelijk - de wielen en onderdelen met snelspanners (je zadel bijvoorbeeld) met een kabelslot vast te zetten.
Kies een veilige parkeerplaats
Zoals met alle fietsen het geval is: ook al zit hij stevig op slot, het blijft een gewild object. Dat geldt in het bijzonder tijdens het ’s nachts parkeren als vandalisme op de loer ligt. Parkeer daarom als het even kan je e-bike op een goedverlichte plek waar nog meer fietsen geparkeerd staan.
Neem je accu mee naar binnen
Als je de accu eenvoudig uit het frame kunt halen, neem hem dan mee naar binnen. Het is geen probleem om hem in de fiets te laten tijdens een snelle stop bij een winkel, maar als je de fiets een paar uur parkeert of de hele dag in de stalling achterlaat terwijl je aan het werk bent, adviseren we om de accu mee te nemen.
Ten slotte: als je een e-bike-drager hebt voor je auto vergeet dan niet te kijken hoe de drager aan de trekhaak van je auto kan worden vastgezet. Je wilt niet meemaken dat je alleen de e-bike met een slot aan de fietsendrager hebt vastgezet en vervolgens de hele drager wordt gestolen!
Trek Central
Gebruik de Trek Central-app om de motorinstellingen aan te passen en je rijbereik te optimaliseren, een mooie route te plannen en al je fietsactiviteiten op te slaan.
Geschikt voor: Dual Sport+, FX+, Verve+ 1, Domane+ SLR, Domane+ AL, Fuel EXe, Slash+
Bosch Flow
De Bosch eBike Flow-app maakt deel uit van het Smart System en je kunt er routes mee vastleggen, je rijmodus aanpassen en draadloos systeem-updates uitvoeren.
Geschikt voor: Allant+, Verve+ 2, Verve+ 3, Verve+ 4S, Fetch+, Marlin+, Powerfly, Rail
E-bike-accessoires om je rit te optimaliseren
Zien, gezien worden, grip op de weg houden en je fiets opladen met accessoires voor woon-werkverkeer per e-bike
Veelgestelde vragen over elektrische fietsen
Veel elektrische fietsen zijn uitgerust met geïntegreerde fietssloten zodat je jouw vervoermiddel veilig ergens aan kunt vastmaken terwijl jij boodschappen doet, een hapje eet of je fiets parkeert bij je kantoor. Het is echter een goed idee om een tweede slot te kopen voor extra veiligheid.
Bekijk e-bikeslotenVerlichting elektrische fietsen
Veel elektrische fietsen worden geleverd met ingebouwde verlichting. En het mooiste van alles? Ze worden gevoed door de accu en zijn altijd klaar voor gebruik! Dit is één van die dingen waarom e-bikes het makkelijker maken om meer te gaan fietsen.
Bekijk e-bikeverlichtingWielen & banden voor elektrische fietsen
E-bike-wielen zijn robuuster gebouwd dan die van standaard fietsen. Ze moeten namelijk de kracht en het koppel van de motor kunnen weerstaan. Vanwege het extra gewicht van e-bikes wordt geadviseerd om een hoge kwaliteit binnen- en buitenbanden te gebruiken om het risico op een lekke band te verkleinen.
Bekijk e-bikewielen & bandenLaders voor elektrische fietsen
E-bike-opladers werken precies hetzelfde als die van een laptop. Je kunt ze direct in het stopcontact in de muur steken. Sommige elektrische fietsen hebben accu’s die je zowel in de fiets als los uit het frame kunt opladen voor extra gebruiksgemak.
Bekijk e-bikeladers