Sykkellykt-veiledning

Hva er en sykkellykt?

Sykkellykter er små, kompakte lykter som er utformet for enkelt å kunne monteres på sykkelen din. De kan gjøre deg mer synlig for bilister, og de hjelper deg med å se hvor du sykler på veien eller stien når det er dårlig lys eller mørkt. Frontlykter til sykkel lyser hvitt, akkurat som frontlyktene på en bil. Baklykter til sykkel er røde, og kan gjøre syklister mer synlige bakfra. Begge deler går som regel på engangsbatterier eller oppladbare batterier.

Hvilke forskjeller er det på sykkellykter?

Frontlykter

Frontlykter er laget for å lyse foran sykkelen. Fronlykter til sykkel kan gjøre det enklere å se når du sykler etter mørkets frembrudd, og de kan gjøre det enklere for bilister å få øye på deg. De festes som regel til sykkelens styre eller til hjelmen med et eget hjelmfeste.

Se på frontlykter til sykkel

Baklykter

Baklykter er laget for å lyse bak sykkelen. Baklykter til sykkel kan gjøre det enklere for andre trafikanter å se seg, og noen baklykter er laget for å gi økt synlighet på dagtid. De festes gjerne i sykkelen setepinne.

Se på baklykter til sykkel

Sykkellyktens lysstyrke

Det er mange typer sykkellykter å velge mellom, og de har forskjellig lysstyrke. Lysstyrken oppgis i lumen, og dette tallet gjør det enkelt å sammenligne lysstyrke. Dess større lumenverdien er, desto sterkere lyser lykten. Men lumen er ikke alt – utformingen på linse og optikk har også mye å si for hvor sterkt en lykt lyser.

Kjørelys

Kjørelys til sykkel er designet for bruk på dagtid, og kan hjelpe syklister med å gjøre seg mer synlige. Kjørelys av høy kvalitet har et bestemt blinkemønster, et fokus og en rekkevidde som skal være synlig på lang nok avstand til at bilister får mer tid til å reagere og kjøre forbi deg. Mange kjørelys fra Bontrager er for eksempel synlige på over to kilometers avstand!

Les mer om kjørelys

Batteritype

Sykkellykter kan være oppladbare via USB eller gå på engangsbatterier. Generelt kan vi si at dyrere, kraftigere lykter har oppladbare batterier. De fleste oppladbare front- og baklykter til sykkel lades enkelt opp med en mikro-USB-ledning. Batterikapasiteten kan variere voldsomt fra lykt til lykt, og er en annen viktig forskjell å se på når du sammenligner modeller.

Festetype

De fleste sykkellykter er designet for enkelt å kunne monteres og demonteres. Harde fester sørger som regel for at lykten sitter bedre, og holder større lykter bedre på plass en myke fester gjør. Myke fester er laget av strikk eller silikon, og monteres som regel enklere og raskere enn harde fester. Noen lykter leveres med fester av begge typer, slik at du kan velge hva som passer best til ditt bruksområde.

Vanntetthet

Hvis du sykler når det regner eller er vått, trenger du en lykt som tåler slike forhold. Når det gjelder sykkellykter, gjelder den samme standarden for vanntetthet som for hodelykter og lommelykter, ANSI FL-1. Se etter et IPX-tall (IPX4 betyr for eksempel at den er sprutsikker) for å fastslå hvor vanntett lykten er før du kjøper den.

Synlighetsavstand

På mange lykter er det oppgitt en synlighetsavstand, noe som er veldig nyttig når man skal sammenligne modeller. Lys som er synlig på lang avstand kan gi andre trafikanter mer tid til å legge merke til deg og reagere på at du er der. De gjør også at du ser lenger frem på en mørk sti.

Trådløs oppkobling

Mange lykter har innebygget trådløs teknologi som øker funksjonaliteten. Denne typen konnektivitet gjør at de kan pares med PC, GPS og andre enheter.

Hvordan velger jeg riktig sykkellykt?

Hvilken lykt som passer deg best, avhenger av hvor og når du sykler. Det finnes lykter som er beregnet på by, landevei og terrengsykling, og lykter som er designet for lysforhold som spenner fra stappmørkt til høylys dag. Hvis du stort sett sykler på dagtid, trenger du et kjørelys som er synlig om dagen. Vi anbefaler å bruke baklykten Flare RT til sykling på dagtid.

Den beste lykten til terrengsykling

De beste terrengsykkellyktene skal være kraftige nok til å lyse opp hele stien. Terrengsykkellykter har ofte en lysstyrke på 1000 lumen eller mer. Hvis du har tenkt å montere lykt på hjelmen, må du passe på at lykten passer til hjelmfestet ditt, og se etter en lett, men kraftig lykt. Vi anbefaler Ion Elite R eller Ion Pro RT til terrengsykling i mørket. Tips: Med lykt både på styret og hjelmen får du lyst stien godt opp.

De beste sykkellyktene til pendling

På mange lykter er det oppgitt en synlighetsavstand, noe som er veldig nyttig når man skal sammenligne modeller. Lys som er synlig på lang avstand kan gi andre trafikanter mer tid til å legge merke til deg og reagere på at du er der. De gjør også at du ser lenger frem på en mørk sti.

De beste lyktene til landeveissykling

Bruk kjørelys på hver eneste sykkeltur – uansett hvor sterkt sola skinner. Vi anbefaler lyktsettet Flare RT / Ion 200 RT. Begge er synlige på over to kilometers avstand i dagslys. De er kompakte og kraftige, og monteres enkelt på landeveissykkelen uten å se klumpete ut – stilrent og glimrende.

Lykter til elsykkel

Elsykkellykter er ofte integrert i sykkelen, og får strøm fra elsykkelens batteri. Skikkelig kult! Men hvis elsykkelen din ikke har lykter, kan du enkelt montere front- og baklykt for å få lyst opp veien.

Hvor skal lyktene sitte, og hvordan monterer jeg dem?

En generell anbefaling er at du monterer sykkellykter rett på sykkelen. Hvis du fester lykten på kroppen, følger den dine bevegelser, og da har den kanskje ikke optimal retning til enhver tid. Når du monterer lykter, må du sørge for at deler av sykkelen eller sykkeltilbehør ikke skygger for dem. Plasser alltid sykkellyktene slik at de kan lyse uhindret foran og bak sykkelen.

Montering av baklykt på sykkel

Vi anbefaler at du fester baklykten på setepinnen. Pass på at lyktefestet sitter stramt og godt, og at det peker vannrett mot horisonten. Lykten skal lyse rett bakover. Hvis du har bagasjebrett, er det lurt å montere lykten rett over det, slik at den ikke skygges for.

Se på baklykter til sykkel

Montering av fronlykt på sykkel

Vi anbefaler at du monterer frontlykten rett på styret. Akkurat som med baklykten må du sørge for at festet sitter stramt og godt, og at det peker vannrett mot horisonten. Lykten skal lyse rett fremover. Hjelmen er også et populært sted å plassere frontlykter, særlig for terrengsyklister, da dette vil gjøre at lyset følger blikket når de snur på hodet.

Se på frontlykter til sykkel

Andre festemuligheter

Mange styrefremspring og seter har også integrerte monteringsmuligheter. Bontrager Blendr er et godt eksempel på dette. Blendr gjør det enkelt å montere Flare-lykter fra Bontrager foran og bak, og sørger for et stilrent, integrert uttrykk.

Klipsfester eller beltefester kan gjøre det enkelt å feste en lykt på klærne, en sykkelveske eller en ryggsekk.

Så bra! Men hvordan varierer sykkellykter fra produsent til produsent?

Det er forskjell på lykter. Linser, blinkemønster, synlighetsavstand, batterikapasitet, moduser og ladetid kan variere voldsomt fra produsent til produsent. Dette er særlig viktig når det gjelder kjørelys. Alt ved et ordentlig kjørelys er designet og optimalisert for å være synlig på dagtid.